Jose Marti Park Adaptive Redesign

City of Miami, FL

The Jose Marti Park Project, an intradisciplinary design collaboration, utilizes a design first of its kind in Miami. A design that incorporates a gradient of green-gray hybrid infrastructure to make the water’s edge adaptive. This means protecting the park by retrofitting portions of the existing seawall to 6FT (NAVD88), constructing sections of new seawall, and constructing living shorelines/living seawalls.  The project connects users through a floating boardwalk with viewing platforms and a riverwalk; collects water through a parking lot with pervious pavement and underground water retainment infrastructure, sculpted uplands to create bioswales, rain gardens, exfiltration trenches, raised berms and integrated native tree canopy with proper substructures to maximize the capture and filtration of water into the river/water table. 

All these solutions form part of what C+R has termed an “Adaptation Toolbox”.  The toolbox is organized into 4 distinct categories (Collect, Protect, Cool, and Connect) that when combined, form a systems level approach towards climate adaptation.

The intention is that the design provides an example of various, permittable, solutions applicable at sites of similar condition in South Florida.